Успіх

Кава без кофеїну шкідливіше звичайного?! + марки і ціна

Кава без кофеїну – це продукт, який просто палочка-виручалочка для любителів каву, коли з тих чи інших причин доводиться обмежувати. І якщо про звичайний кави, його користь і шкоду, всім давно вже відомо, то як йдуть справи з кавою без кофеїну, чи є у нього підводні камені?

Цей кави отримують шляхом вилучення кофеїну з зелених зерен високоякісної арабіки (саме вона дає смак і аромат напою, на відміну від робусти, яка відповідає за гіркоту кави). Існує 3 способи: екологічний (водяний швейцарський шляхом замочування зерен у воді), хімічний (традиційний європейський – замочування з допомогою розчинника етилацетату/раніше метиленхлориду, але може впливати на смак кави і на здоров’я людини (головні болі, нудота, підвищення внутрішньоочного тиску), якщо пити багато), прогресивний (з допомогою стисненого газу)

Залежно від способу виробництва смак і якість одного і того ж кава може бути різним. Тому дивіться на упаковці, яким способом була отримана декофенизация зерен. Але, правда, виробник не завжди це вказує.

Користь

1. Не чинить негативного впливу на серце, так як майже не містить кофеїну, він все-таки залишається в невеликій кількості

2. Чудово підходить для тих, хто по тим або іншим причинам не може пити звичайну каву

3. Скорочує ризик виникнення раку простати на 20% незалежно від наявності кофеїну; розвитку діабету

4. Підходить для вагітних кофеманок, є дослідження, де доведено, що кава без кофеїну зменшує ймовірність викидня, але не більше 2-3 чашок в день і якісного, заварювати мелений у френч-пресі

5. Можна пити годуючим мамам за умови, що якісний кави (але не розчинний), але все ж подумати, враховуючи, якої шкоди він може завдати. Якщо все ж будете пити, то тільки після годування і не більше 1-2 чашок, заварюючи його у френч-пресі, а не варити (чим довший процес приготування кави, тим більше кофеїну в напої)

6. Зберігає аромат і смак натуральної кави

7. Прискорює обмін речовин, активізує процес виведення шлаків з організму

8. Знижує тиск

Шкоду

1. Якщо кава проводився хімічним методом, то можуть залишитися сліди розчинника. Доведено, що подібний кави може зробити негативний вплив на здоров’я, якщо пити його у великих кількостях – збільшення жирних кислот, пошкодження стінок судин, як наслідок атеросклероз

2. Є кілька підтверджень, але поки немає остаточного вердикту, що може провокувати зростання ракових клітин

3. Залежність від декафе може привести до зворотного ефекту, ніж той, який ми хочемо отримати від звичайної кави – сонливість, швидка стомлюваність, апатія

4. Було проведено дослідження на вплив кави з кофеїном і без на організм. В результаті у тих, хто пив декафе, підвищився рівень поганого холестерину, на відміну від тих, хто пив звичайну каву.

5. Як і звичайний кави, є сечогінним, тому не забувайте пити воду, щоб убезпечити себе від зневоднення і проблем з сечовиділенням

6. На відміну від звичайної кави не володіє тонізуючим ефектом

Марки, які можна побачити в супермаркетах

В зернах/ Мелений

Tasty coffee – 390 рублів за 250гр (екологічний метод)

Lavazza – від 400 рублів за 250гр (арабіка 60%, робуста 40%)

Julius Meinl Zumtobel – від 630 рублів за 500гр

Julius Meinl Бразилія Декаф – від 600 рублів за 250гр

Julius Meinl Президент Декаф – від 470 рублів за 250гр

Montana – від 360 рублів за 100гр

AMADO – від 370 рублів за 200гр

illy Espresso Deka – від 670 рублів за 250гр

DALLMAYR PRODOMO – від 570 рублів за 500гр

Kimbo Decaffeinato – від 400 рублів за 250гр

IMPRESTO DECAF – від 280 рублів за 250гр

Розчинний

GRANDOS GOLD Decaf – від 320 рублів за 100гр

Cafe Creme – від 500 рублів за 100гр

Esmeralda – від 500 рублів за 100гр

Jardin Colombia Medellin – від 1000 рублів (за 100 пакетиків по 2г)

JACOBS MONARCH Decaf – від 300 рублів за 95гр

Ambassador Platinum – від 400 рублів за 95гр

Як можна побачити, зерновий або мелений навіть дешевше виходить, ніж розчинний. До того ж в розчинному можуть залишатися залишки розчинника (ми ж не знаємо, яким способом оброблялося сировина) і антислеживающие речовини (що шкідливо для слизової шлунка)

Як вибирати

1. Дивіться на метод приготування кави

2. Вибирайте тільки перевірені бренди

3. Оскільки мала дещиця кофеїну залишається (а у деяких виробників і не маленька), то відслідковувати своє самопочуття, щоб потім е виникло проблем.

4. Якщо смак такого кава здається вам не дуже ароматним, додайте до нього 2-3 зерна звичайного. Аромату воно додасть, а от серцебиття навряд чи підсилить.

5. Зараз майже у всіх супермаркетах можна купити декафе як в зернах, так і в розчинному вигляді.

6. Пам’ятаємо, що 10 чашок декафе = 2 чашки звичайного кави за змістом кофеїну

Подивіться на плюси і мінуси, може краще 1-2 чашки звичайного?

Проставте, будь ласка, лайк, якщо сподобалася стаття.

А також підписуйтесь на мій канал, де можна подивитися статті про здоровий спосіб життя, рецепти та рейтинги виробників на продукти харчування (щоб знати, продукти яких виробників варто брати, а від яких краще утриматися). Буду рада бачити вас серед своїх читачів і передплатників.

Якщо не хочете втратити інформацію, то діліться їй у своїх соціальних мережах.