Як вибрати авокадо
Оскільки колір авокадо може залежати від його сорту, а з’ясувати його не завжди можливо, при виборі стиглого плоду краще звертати увагу на його твердість. Занадто м’яке, кашеподібне авокадо — перезріле, надто тверде — недозріле. Оптимальна зрілість плода – коли при натисканні він трохи продавлюється пальцями, але залишається пружним.
Якщо не планується з’їдати авокадо в день покупки, можна вибрати трохи твердіший плід. В цьому випадку він може зберігатися від 1 до 4 днів і не згниє, а навпаки, дозріє. Чим твердіше авокадо, тим більше часу доведеться чекати, щоб його з’їсти.
Огляньте плодоніжку: якщо вона легко відокремлюється і область під нею зелена, отже, перед вами стигле авокадо, готове до вживання. Коричневі плями свідчать, що плід перезрів і всередині теж буде частково коричневим. А якщо плодоніжку відокремити не вдалося, значить, фрукт ще не дозрів.
Як вибрати оливкову олію
Найкращим сортом оливкової олії вважається екстра-клас, або Extra-Virgin. Така олія є найбільш корисною та якісною, зберігає натуральний смак і аромат, а також вважається корисною для здоров’я. Розпізнати його можна за такими ознаками.
Холодний віджимання: при виробництві цим способом оливки не піддавалися високій температурі. Хоча з її допомогою вдається отримати більше олії, тепло також руйнує те, за що так цінується цей продукт, ніжний смак та аромат першого холодного віджиму. У разі йдеться про температурі не вище 27 °С.
Вік: масло не стає з віком краще. Зазвичай період між датою віджиму та закінченням терміну придатності дорівнює 1 року. Рекомендується вживати олію протягом місяця після покупки, а не зберігати її надто довго.
Смак: якщо є можливість, рекомендується спробувати олію. Пряні, квіткові, горіхові, фруктові та трав’яні нотки можна відчути лише у смаку чи ароматі, візуальної оцінки це не піддається. Ефект від ковтання високоякісної оливкової олії першого віджиму називається амато. Описати його можна так: на кінчику язика відчувається перцевий післясмак, який потім переходить у далеку частину порожнини рота.
Колір: цей показник не дозволяє визначити якість продукту. Навіть гарна оливкова олія першого холодного віджиму може бути як темно-зеленою, так і золотисто-жовтою.
Походження: найкраще масло вирощується, віджимається і розливається по пляшках в одній країні. Напис на упаковці «Продукція Італії» говорить лише про те, що олія була розлита в цій країні. Це може означати, що сировину з якоїсь іншої країни транспортовано до Італії, і все, що зробили там, це розлили по пляшках.
Як вибрати подушку
Вибір подушки залежить від того, в якій позі людина вважає за краще спати. Її головне завдання – підтримувати тіло у комфортній позиції. Правильна подушка повинна тримати голову, шию та хребет у нейтральному положенні. Перевірити це можна так: вуха повинні бути на одній лінії з плечима, а підборіддя — на одній лінії з грудною клітиною. Вибір подушки залежно від пози сну – пріоритетний критерій для цього аксесуара.
Сон на животі: у такій позі спати не рекомендується, але щоб мінімізувати шкоду для здоров’я, знадобиться м’яка подушка висотою 5 см або нижче з пуху, пера або стисливого синтетичного наповнювача.
Сон на боці: потрібна висока подушка, яка зніматиме навантаження з плеча (якщо воно врізається в матрац, значить, вам потрібна подушка вище), жорстка або середньої жорсткості, з наповнювачем, що збивається, або таким, який набуває форми. Рекомендується покласти ще одну подушку між колінами, оскільки вона допомагає вирівняти положення верхньої частини стегна.
Сон на спині: ідеальним варіантом стане подушка середньої висоти та середньої жорсткості, яка підтримуватиме голову в потрібному положенні по відношенню до хребта.
Як вибрати банан
Якщо банан має жовтий колір усередині і зелені кінчики, його можна сміливо купувати. Це означає, що плід знаходиться у середині спектру дозрівання. З’їсти його можна пізніше. Коли банан жовтий з невеликими коричневими вкрапленнями, його можна вживати відразу. А темні цятки називаються цукровими і є ознакою зрілого плоду.
Якщо плодоніжка легко відламується, значить, фрукт уже дозрів.
Банан, який чиститься важко і має зелений колір, швидше за все, буде гірким на смак, а також може викликати розлад травлення.
Вибирайте банани яскравого кольору, пухкі, без вм’ятин та ознак ушкодження. Темні ділянки та втиснуті області говорять про пошкодження плода всередині.
Тьмяний колір є ознакою переохолодження або, навпаки, перегрівання під час зберігання.
Як вибрати рибу
Охолоджена риба має м’який свіжий запах; пахнути рибою, аміаком, чимось кислим та стороннім гарний продукт не повинен.
Очі мають побуть опуклими, блискучими та ясними.
У якісної риби щільна тушка, у якої м’якоть пружинить при дії, тобто на ній не залишається вм’ятин після натискання. Але надто м’яка та сіра м’якоть – ознака неякісної риби.
Якщо плавці вологі, а зябра яскраво-червоні — риба хороша. Якщо вони сухі, вкриті слизом та погано пахнуть, риба несвіжа.
Філе не повинно бути потемнілим або підсохлим по краях.
У замороженої риби не завжди блискучі очі або щільна м’якоть, проте пахнути вони повинні свіжістю, а не чимось кислим.
Шкіра у свіжої риби не має пошкоджень, а луска щільно прилягає до тіла. Поверхня щільна та блискуча, може вислизати з рук. Якщо луска відлітає, колір змінився, а шкіра потріскалася перед вами несвіжа риба.